Tips  

7 cara untuk mencegah buli yang boleh anda lakukan, balas dengan tindakan!

Mengiklankan

RUJUKANNEWS.com – Untuk tidak menjadi mangsa buli, anda mesti tahu Bagaimana untuk mengelakkan buli Dalam artikel di bawah

Buli adalah masalah yang serius dan sesiapa sahaja boleh mengalaminya. Buli bukan sahaja dialami oleh pelajar di sekolah, malah boleh berlaku di kampus, di tempat kerja, mahupun di persekitaran sekeliling.

Mengiklankan

Bagaimana untuk mengelakkan buli?

7 cara untuk mencegah buli yang boleh anda lakukan, balas dengan tindakan! (Sumber gambar: freepik) | Gambar

Jom tengok Bagaimana untuk mengelakkan buli Apa yang anda boleh lakukan di bawah

1. Tunjukkan pencapaian

Orang yang membuli biasanya bertindak kerana cemburu atau iri hati. Kebanyakan mangsa buli pasti mempunyai kelebihan yang tidak dimiliki oleh orang yang membuli mereka.

Apa nak buat? Bagaimana untuk mengelakkan buli Ia adalah untuk tidak teragak-agak untuk menunjukkan pencapaian anda di sekolah dan di tempat kerja. Lama kelamaan, penguntit itu berundur seorang diri kerana dia merasakan mangsanya tidak dapat dikalahkan.

2. Berkawan dengan ramai orang

Pernahkah anda perasan bahawa mangsa buli biasanya suka menyendiri dan jarang mempunyai kawan? Bagaimana untuk mengelakkan buli Persahabatan dengan ramai orang.

Pastikan kalangan rakan anda sihat dan tidak suka buli. Apabila mangsa buli mempunyai ramai kawan, pembuli akan berfikir dua kali sebelum mencederakan mereka.

3. Meningkatkan keyakinan diri anda

Apabila penceroboh menyedari bahawa mangsa berasa rendah diri dan keadaannya semakin teruk, dia menjadi lebih bersemangat.

Untuk mengelakkan pembuli dan mewujudkan kesan pencegahan kepada mereka, bina keyakinan diri anda supaya anda tidak kelihatan rendah diri atau takut dengan pembuli.

Percayalah, pembuli malas apabila mereka membuli orang yang berani dan yakin.

4. Jangan biarkan diri anda bergelut dengan produktiviti

Kadang-kadang apabila kita berasa tertekan, emosi kita membuatkan kita bertindak. Akhirnya, ramai mangsa buli melawan.

Tidak mengapa untuk melawan, tetapi anda juga harus mempertimbangkan bahawa apabila anda melawan, pesalah akan mengganggu anda dengan lebih ganas.

Bagaimana untuk mengelakkan buli Anda boleh mula menentang dengan kekal tenang dan sabar tanpa gelisah.

5. Anggap gangguan sebagai komitmen untuk berjaya

Sesetengah pembuli akhbar akan berasa tidak bernilai dan putus asa. Tetapi supaya penindasan tidak memusnahkan anda, balas secara positif kepada semua penindasan.

Jadikan buli sebagai dorongan agar anda berjaya.

ingat, Bagaimana untuk mengelakkan buli Balas dendam terbaik bukanlah untuk membayar perbuatan buruk, tetapi untuk menunjukkan bahawa anda boleh berjaya dan lebih baik daripada orang yang menganiaya anda.

6. Jangan tunjukkan ketakutan atau sikap takut

Pembuli pasti akan berasa kepuasan apabila berjaya membuat mangsanya sedih, takut atau lebih teruk lagi.

Bagaimana untuk mengelakkan buli Cara paling berkesan untuk mencegah buli adalah dengan tidak menunjukkan ketakutan atau kesedihan di hadapan pembuli.

Jika anda terus menunjukkan sikap seperti ini, lama-kelamaan pembuli akan berundur ketakutan.

7. Laporkan kepada pihak berkuasa

Buli adalah masalah yang sangat serius, terutamanya jika pelaku tidak menerima hukuman yang ketara.

Jika anda atau seseorang di sekeliling anda menjadi mangsa gangguan, sudah tiba masanya untuk menyatakan pendapat anda dengan melaporkan gangguan tersebut kepada pihak berkuasa.

Biar pihak berkuasa selesaikan isu ini supaya gangguan dapat dihentikan.

kata akhir

Kaedah Bagaimana untuk mengelakkan buli Ia boleh digunakan untuk berhenti membuli diri sendiri atau orang lain. Jangan biarkan diri anda atau orang terdekat anda tertekan kerana anda menjadi mangsa buli.

Itu sahaja buat masa ini dan terima kasih kerana membaca artikel ini, jangan lupa untuk terus mencari rujukan Berita Dapatkan Maklumat Menarik tentang orang lain. Bye…

Mengiklankan