ADVERTISEMENT
Tips  

6 petua untuk memilih cadar yang betul untuk kualiti yang lebih baik dan tidur yang lebih baik

ADVERTISEMENT

Mengiklankan

ADVERTISEMENT

Cadar adalah salah satu perkara yang sangat penting. Namun, nampaknya untuk mendapatkan yang terbaik, anda perlu menggunakan beberapa petua memilih cadar agar keselesaan ketika tidur tidak menjadi ilusi semata-mata.

Harga cadar yang terdapat dalam masyarakat sangat berbeza. Semua pengeluar bersaing untuk menyediakan helaian terbaik pada harga paling berpatutan. Jika anda mahukan helaian berkualiti, lihat beberapa ulasan di bawah.

Mengiklankan

6 petua untuk memilih cadar yang betul untuk tidur yang berkualiti dan sihat

Memilih cadar yang betul boleh memberi impak yang besar pada keselesaan tidur anda. Berikut ialah beberapa petua yang akan membantu anda memilih cadar yang betul supaya tidur anda lebih berkualiti dan nyenyak:

1. Pilih helaian dengan bahan terbaik

Jenis cadar mempunyai kesan yang besar terhadap kualiti tidur. Beberapa helaian biasa digunakan, daripada kapas, flanel, satin sehinggalah Tencel yang lebih mahal.

Adalah sangat penting untuk memilih bahan lembaran yang mempunyai kuasa penyerapan yang tinggi. kenapa? Kerana jenis fabrik yang digunakan untuk cadar akan memberi impak yang besar kepada keselesaan anda. Sekurang-kurangnya, pilih cadar dengan bahan yang selesa untuk sekurang-kurangnya 8 jam.

2. Beri perhatian kepada ketumpatan benang yang digunakan

Cadar kapas biasanya mempunyai kiraan benang atau ketumpatan benang yang tinggi. Inilah yang mungkin terasa kaku pada kali pertama anda menggunakannya. Namun, lama kelamaan, cadar menjadi lebih lembut dan selesa.

Cadar yang diperbuat daripada kain kapas tulen biasanya dikenali dengan kiraan benang yang tinggi. Walau bagaimanapun, sesetengah cadar kapas mungkin terasa kaku pada mulanya. Lama kelamaan, cadar menjadi lebih lembut dan berbaring di atasnya selama berjam-jam.

3. Periksa saiz tilam dan cadar

Perkara seterusnya untuk memilih cadar ialah membandingkan saiz cadar dengan tilam. Saiz cadar adalah salah satu perkara yang paling banyak menyebabkan kesilapan dalam pencarian saiz. Saiz cadar dan tilam kelihatan sangat ringkas. Namun, ternyata ramai yang masih keliru dan tidak tahu cara mengira saiz yang betul.

4. Perhatikan bahagian getah

Pastikan setiap sudut cadar mempunyai getah yang anjal dan kuat supaya tidak mudah bergerak semasa tidur. Selain itu, lebih mudah untuk anda menukar cadar di atas katil.

5. Rayuan beberapa cadar katil

Setiap orang pasti lebih suka jenama tertentu. Walau bagaimanapun, cuba bandingkan beberapa jenama helaian yang anda beli. Alangkah baiknya jika anda tidak berpegang pada satu jenama sahaja semasa membeli cadar.

6. Beri perhatian kepada permukaan helaian

Kalau mampu beli cadar terus dari kedai memang untung sebab boleh sentuh terus material cadar. Cadar yang diperbuat daripada bahan berkualiti terbaik secara amnya tidak mempunyai permukaan yang tidak rata malah tekstur yang kasar. Jika anda menjumpai helaian yang berkualiti itu, cuba cari helaian gantian yang lebih berkualiti dan harganya tidak jauh berbeza.

Bagaimana? Nampaknya petua untuk memilih cadar bukanlah tugas yang sukar, kerana anda boleh melakukannya dengan mudah, walaupun tanpa memerlukannya. Kemahiran pasti. Malah, tidak ramai yang mencari cadar yang sesuai dengan reka bentuk bilik mereka atau motif tertentu yang mereka suka.

Jika anda ingin mendapatkan cadar yang berkualiti, kini anda boleh mendapatkannya dalam talian dengan mudah di Blibli. Di Blibli, anda boleh menemui pelbagai jenis helaian berkualiti termasuk Kain tidur kapas Jepun

Sebagai pasaran yang dipercayai, Blibli menjamin kualiti dan ketulenan terbaik produknya. Bukan itu sahaja, malah setiap hari anda juga boleh memanfaatkan pelbagai diskaun dan promosi yang disediakan tanpa syarat khas.

Membeli-belah di Blibli lebih menyeronokkan kerana terdapat perkhidmatan penghantaran percuma yang boleh dinikmati oleh semua pengguna dengan tujuan penghantaran ke beberapa bahagian di Indonesia.

Menyediakan linen katil yang berkualiti pastinya akan memberi impak yang besar kepada kualiti tidur anda. Kalau nak dapatkan cadar terbaik, cuba tips pemilihan cadar di atas dan beli di tempat yang disyorkan, ok? Datang, beli-belah dengan selamat dan selamat hanya di Blibli!

Mengiklankan

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT