5 prosedur terakhir untuk memilih presiden majlis pelajar 2023!

Mengiklankan

RUJUKANNEWS.com – Dengan menyambut tahun akademik baharu, pemilihan bagi kerusi OSIS akan diadakan dalam persekitaran sekolah baharu. Untuk persediaan untuk ini, baca juga Tatacara pemilihan presiden majlis pelajar adil dan benar dalam persekitaran sekolah.

Memilih presiden majlis pelajar adalah satu cara untuk memperkenalkan politik dan demokrasi kepada sekolah. Pelan pilihan raya presiden OSIS yang baik adalah yang direka sebagai pilihan raya.

Mengiklankan

Apakah prosedur untuk memilih presiden terbaru majlis pelajar 2023?

5 prosedur terakhir untuk memilih presiden majlis pelajar 2023! (Sumber gambar: freepik) | Gambar

Tatacara pemilihan ketua OSIS secara adil dan betul dalam persekitaran sekolah. Terdapat beberapa langkah Tatacara pemilihan presiden majlis pelajar adil dan benar dalam persekitaran sekolah. Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Penyerahan pencalonan jawatan presiden OSIS

Pertama, dalam Tatacara pemilihan presiden majlis pelajarPelajar diminta tampil untuk menampilkan diri sebagai calon presiden Dewan Mahasiswa Berani.

Sebagai contoh, dalam Latihan Asas Kepimpinan OSIS (LDK OSIS), peserta LDK OSIS menawarkan diri sebagai calon presiden OSIS.

2. Kempen pemilihan calon presiden OSIS

Kedua, calon presiden OSIS berpeluang berkempen dalam usaha menarik pengikut melalui visi dan misi yang telah ditetapkan. Proses kempen ini harus dilakukan tanpa sebarang penipuan.

Di sini pelajar dilatih untuk bersikap jujur ​​dan bersaing dengan cara yang sihat, kerana ini pada asasnya adalah etika politik yang baik.

3. Pelan kerja untuk calon presiden OSIS

Seterusnya, pelajar belajar cara memberikan sokongan yang saksama dengan menjadi ahli yang berjaya dalam salah satu pasukan calon.

Bincangkan pewujudan rancangan kerja yang akan dilaksanakan sekiranya calon yang disokongnya menang.

4. Pemilihan Presiden OSIS

Pada peringkat seterusnya, pelajar belajar menggunakan hak mereka untuk mengundi dengan memilih presiden majlis pelajar secara langsung, terbuka, bebas dan rahsia. Pemilihan presiden OSIS boleh diadakan sedekat mungkin dengan pilihan raya umum, sama ada presiden, wilayah atau gabenor.

5. Pengumuman presiden terpilih OSIS

Akhir Tatacara pemilihan presiden majlis pelajarGuru atau penyelia majlis pelajar atau presiden majlis pelajar tempoh sebelumnya boleh mengumumkan presiden majlis pelajar yang dipilih.

Proses ini juga mengajar pelajar untuk berjiwa besar dalam menerima kegagalan sekiranya mereka tidak dipilih sebagai presiden majlis pelajar.

kata akhir

Dengan pemahaman dan aplikasi Tatacara pemilihan presiden majlis pelajar Diharap para pelajar dapat mengetahui dan mempelajari tatacara politik dan moral yang baik dengan cara yang adil dan betul dalam persekitaran sekolah.

Itu sahaja buat masa ini dan terima kasih kerana membaca artikel ini, jangan lupa untuk terus mencari rujukan Berita Dapatkan Maklumat Menarik tentang orang lain. Bye…

Mengiklankan