ADVERTISEMENT
Tips  

5 kaedah kerja kamera digital dan perbezaan setiap kamera yang digunakan!

ADVERTISEMENT

Mengiklankan

ADVERTISEMENT

RUJUKANNEWS.comBagaimanakah kamera digital berfungsi?: Jurugambar boleh menangkap objek dengan mudah tanpa perlu membidiknya melalui pemidang tilik, kerana kebanyakan kamera digital tidak melakukannya.

Sebaliknya, kamera digital menggunakan skrin LCD yang dipasang di belakang kamera. Lebar skrin LCD adalah berbeza untuk setiap kamera digital.

Mengiklankan

Kamera digital menggunakan memori dalaman atau memori luaran sebagai media penyimpanan, yang menggunakan kad memori.

Bagaimanakah kamera digital berfungsi?

Bagaimanakah kamera digital berfungsi?
5 kaedah kerja kamera digital dan perbezaan setiap kamera yang digunakan! (Sumber gambar: freepik) | Gambar

Jika kita tahu Bagaimanakah kamera digital berfungsi?maka apabila mengambil gambar kita boleh mengira dan membayangkan bagaimana rupa atau output objek yang akan kita ambil.

Cara kamera digital berfungsi dan perbezaan antara setiap kamera

Apabila kita menekan butang pengatup, kamera mengambil langkah untuk memproses imej. Walaupun anda mengalaminya dalam tempoh yang singkat, langkah-langkah yang terlibat dalam kamera digital adalah sangat panjang. Walau bagaimanapun, proses ini sangat cepat.

Seperti berikut Bagaimanakah kamera digital berfungsi? dan proses:

1. Kanta mengambil gambar

Bagaimanakah kamera digital berfungsi? Yang pertama ialah lensa menangkap imej dan kemudian memindahkannya ke panel menangkap imej.

Sensor tangkapan imej, atau biasa dipanggil sensor CCD, juga bertindak sebagai pemidang tilik dan menghantar imej ke skrin LCD.

Sementara itu, dalam kamera DSLR, imej melalui cermin pantulan yang memantulkan imej ke dalam tetingkap pemidang tilik.

2. Imej yang ditangkap oleh kanta

Kemudian Bagaimanakah kamera digital berfungsi? Iaitu, imej yang ditangkap oleh kanta melalui penapis warna, yang kemudiannya ditangkap oleh CCD atau sensor imej. Jarak antara kanta dan sensor dipanggil panjang fokus. Jarak ini juga akan menjadi faktor pengganda untuk kanta.

3. Prestasi CCD

Fungsi CCD adalah untuk menukar isyarat analog (imej yang ditangkap oleh kanta) kepada isyarat elektrik. Terdapat berjuta-juta titik sensor yang dipanggil piksel dalam CCD ini.

Oleh itu, istilah piksel atau megapiksel dalam kamera digital sebenarnya merujuk kepada bilangan titik pada sensor ini. Semakin kecil penderia dan semakin banyak titik penderia, semakin licin imej dan semakin tinggi resolusinya.

4. Gambar yang diambil

selepas itu Bagaimanakah kamera digital berfungsi? Dengan imej yang ditangkap oleh sensor CCD, ia dihantar ke bahagian pemprosesan imej, yang bertanggungjawab untuk memproses semua data.

Ia menukarkan penderia CCD kepada data digital dalam format fail imej dan melaksanakan proses pemampatan seperti yang dipilih. Format format imej (RAW, JPEG, dll.).

Dalam bahagian ini, selain daripada chipset yang mempengaruhinya, perisian kamera yang dikehendaki (perisian tegar) juga menentukan hasil akhir imej.

Kedua-dua bahagian ini mentakrifkan watak kamera digital. Oleh itu, setiap kamera mempunyai perisian dan chipset sendiri dalam kamera.

5. Proses terakhir ialah menghantar fail imej

Proses Bagaimanakah kamera digital berfungsi? Langkah terakhir ialah menghantar fail imej yang diperoleh dalam format yang dipilih ke storan atau kad memori. Biasanya, kad memori ialah SD, CF, dsb.

– Langkah seterusnya ialah proses yang berlaku di luar kamera

Langkah seterusnya ialah proses yang berlaku di luar kamera. Walau bagaimanapun, kamera digital moden masih menawarkan pilihan percetakan langsung seperti PictBridge, ExifPrint, dsb.

Ciri-ciri tambahan

Kamera digital lebih biasa dengan ciri tambahan dalam bentuk fungsi peringkat perisian, contohnya menambah bingkai foto, kesan foto seperti Sephia, hitam dan putih, dll.

Walaupun kesan ini hanya berlebihan, ia kadangkala boleh membantu mengurangkan pemprosesan imej semasa pencetakan.

Beberapa ciri tambahan yang sangat berguna ialah pencahayaan latar, iaitu memotret objek dengan membelakangi cahaya, dan imbangan putih.

Pengesanan muka untuk model penangkapan dan penstabilan getaran, yang dalam setiap kamera mempunyai istilah berbeza seperti penstabilan, OIS mega, VR (pengurangan getaran), fotografi ultra-stabil, dsb.

Sesetengah kamera pengguna turut disertakan dengan apl yang merakam secara automatik untuk acara tertentu seperti bunga api, tangkapan malam, luar, dalam dan sukan.

kata akhir

selain daripada memahami komposisi dan teknik Bagaimanakah kamera digital berfungsi?Menguasai peralatan adalah bahagian terpenting dalam seni fotografi.

Bagi seorang jurugambar, kesetiaan kepada seseorang lebih kurang disebabkan penguasaan kamera yang diingini, selain ditentukan oleh personaliti kamera tersebut.

Jadi, jika anda ingin mencari kamera yang terbaik, anda sebenarnya sedang mencari yang sesuai dengan personaliti dan tabiat anda. Jadi percayalah pada diri sendiri, kerana andalah yang menentukan keputusan akhir.

Bagi anda yang bingung mencari produk terbaru pakaian, elektronik dan sebagainya, semak terus di Shopee, sila klik pada pautan di bawah (Shopee).

Itu sahaja buat masa ini dan terima kasih kerana membaca artikel ini, jangan lupa untuk mengikutinya rujukan Berita Dapatkan Maklumat Menarik tentang orang lain. Selamat tinggal…

Mengiklankan

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT