Tips  

5 cara ambil cuti sakit sopan, etika diutamakan!

Mengiklankan

RUJUKANNEWS.com – Penting untuk diketahui Bagaimana untuk mendapatkan cuti sakit Ia perlu dilakukan secara profesional melalui WA.

Lebih-lebih lagi jika maklumat itu disampaikan kepada pihak atasan anda. baik seperti Ayuh, ikut arahan di bawah tentang cara mendapatkan permit kerja melalui WA.

Mengiklankan

Bagaimana cara menulis cuti sakit yang sopan?

5 cara ambil cuti sakit sopan, etika diutamakan! (Sumber gambar: freepik) | Gambar

sebenarnya Bagaimana untuk mendapatkan cuti sakit Ia sangat mudah untuk dibuat, anda hanya perlu mengikuti petua di bawah.

Adab, cara menulis surat cuti sakit yang sopan

Bekerja di syarikat atau agensi adalah perkara biasa sekiranya semua pekerja perlu melaporkan diri ke pejabat mengikut waktu bekerja tertentu.

Dengan kata lain, ia merupakan salah satu tanggungjawab yang perlu dilaksanakan oleh seseorang pekerja untuk mencapai matlamat syarikat atau tempat kerja.

Ayuh, lihat perbincangan penuh mengenai perkara itu Bagaimana untuk mendapatkan cuti sakit Seperti berikut.

Mengapa anda perlu memohon cuti?

Namun, ada kalanya pekerja tidak dapat mematuhi sepenuhnya waktu bekerja ini kerana halangan. Salah satu penyumbatan yang paling biasa adalah disebabkan oleh penyakit.

Jika anda mendapati diri anda berada dalam situasi sedemikian, anda mesti memberitahu pejabat anda untuk meminta cuti.

Jadi tidak dikira kerja hilang

Kami tahu bahawa hampir setiap syarikat atau agensi mempunyai peraturan yang mesti dipatuhi oleh semua pekerja, termasuk peraturan mengenai waktu bekerja.

Walau bagaimanapun, adalah perkara biasa untuk meminta kebenaran bos atau HRD anda untuk terlepas kerja jika anda sakit. Adalah penting untuk memberikan notis ini kepada pihak atasan/HRD anda supaya anda tidak dianggap tidak hadir dan gaji anda tidak dikurangkan.

Tunjukkan adab sopan

mengambil tindakan Bagaimana untuk mendapatkan cuti sakit Melalui WA ke syarikat atau agensi yang anda bekerja yang anda sakit adalah satu langkah yang patut dipuji. Kerana ini secara tidak langsung menunjukkan sikap sopan anda terhadap kerja anda.

Jika anda menghantar cuti sakit melalui WhatsApp, ingat tatabahasa.

Patuhi peraturan tempat kerja

Sebab terakhir anda memohon permit kerja melalui WA adalah untuk mematuhi peraturan pekerjaan.

Membentangkan permit kepada penyelia atau HRD anda di tempat anda bekerja adalah satu tindakan yang menunjukkan bahawa anda mematuhi peraturan semasa syarikat berkaitan permit kerja. Selain itu, tindakan ini akan menjaga kepercayaan pihak atasan/HRD anda.

ingat, Bagaimana untuk mendapatkan cuti sakit Anda mempunyai faedah di tempat kerja, jadi jangan diam jika anda tidak boleh pergi bekerja!

Cara mendapatkan permit kerja melalui WA

Apabila menghantar surat cuti sakit melalui WhatsApp, anda harus memberi perhatian kepada beberapa perkara.

Tujuannya adalah untuk tidak menyinggung perasaan bos atau HRD anda apabila menghantar cuti sakit melalui WA. Semak langkah di bawah untuk mendapatkan permit kerja melalui WA!

1. Mulakan dengan hello

Anda boleh memulakan laluan untuk tidak dibenarkan datang bekerja melalui WA dengan Hello. Sebagai contoh:

Ucapkan selamat pagi atau selamat tengah hari kepada bos anda

Ucapan seperti “Saya harap anda sentiasa dalam keadaan sihat.”

Masukkan nama anda serta lokasi anda

Jadi, dengan cara ini anda secara tidak langsung menunjukkan tahap budi bahasa kepada bos anda.

2. Memberi kebenaran dengan betul

Bagaimana untuk mendapatkan cuti sakit Melalui WA, langkah seterusnya ialah memaklumkan sebab ketidakhadiran anda. Berikut adalah beberapa contoh masa keluar dari kerja:

– sakit

– Pemilik perniagaan keluarga

– Melahirkan

– Pertemuan atau pertemuan penting

– Aktiviti keagamaan

– Tragedi

Inilah sebabnya mengapa syarikat atau agensi tempat anda bekerja amat penting memahami situasi semasa anda.

3. Sebutkan masa lesen (tarikh mula dan tamat).

Tambahan pula, Bagaimana untuk mendapatkan cuti sakit Melalui WA termasuk tempoh sah laku permit kerja.

Sebagai contoh, anda boleh menentukan tarikh mula lesen hingga tarikh tamat. Ini perlu dihantar kepada pihak atasan atau HRD untuk direkodkan supaya gaji yang anda dapat tidak dipotong.

4. Beritahu dia apa yang perlu dilakukan dan penyelesaiannya

Jika anda memohon permit kerja melalui WA, perkara lain yang perlu difikirkan ialah tugas yang perlu anda selesaikan semasa permit kerja dan kaedah yang akan anda gunakan untuk menyelesaikan tugasan anda.

Oleh itu, penyelesaian yang paling praktikal ialah meminta bantuan rakan sekerja di pejabat atau anda boleh melakukannya secepat mungkin selepas melengkapkan permit kerja.

5. Tamatkan permit kerja dengan ucapan salam dan terima kasih

dengan mengakhiri Bagaimana untuk mendapatkan cuti sakit Terima kasih, kemudian bos atau DRH tempat anda bekerja.

kata akhir

Jadi, anda faham bagaimana, bukan? Bagaimana untuk mendapatkan cuti sakit WhatsApp dan petua? Saya harap artikel ini berguna untuk anda.

Walaupun terdapat banyak cara untuk memohon permit kerja melalui WA, namun tanggungjawab berada di pejabat sepanjang waktu bekerja haruslah dikendalikan sebaik mungkin kerana ini adalah tanggungjawab seorang pekerja.

Itu sahaja buat masa ini dan terima kasih kerana membaca artikel ini, jangan lupa untuk terus mencari rujukan Berita Dapatkan Maklumat Menarik tentang orang lain. Bye…

Mengiklankan