ADVERTISEMENT
Tips  

10 cara berkesan dan mudah untuk kecilkan peha, #2: Wajib cuba!

ADVERTISEMENT

Mengiklankan

ADVERTISEMENT

RUJUKANNEWS.com – Peha terdedah kepada lemak. satu daripada Cara kuruskan peha Ia dengan mencangkung dumbbell.

Dalam sesetengah orang, paha adalah bahagian badan yang terdedah kepada obesiti. Ini kerana lemak terkumpul di kawasan tersebut dan tidak diurus dengan baik.

Mengiklankan

Masalah ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Salah satu sebabnya ialah peningkatan hormon estrogen. Hormon ini menyebabkan pembentukan lemak di bahagian bawah abdomen dan menghalang proses pembakaran.

Apakah cara yang paling berkesan dan paling mudah untuk mengecilkan paha?

Cara kuruskan peha
10 cara berkesan dan mudah untuk kecilkan peha, #2: Wajib cuba! (Sumber gambar: freepik) | Gambar

Sebagai Cara kuruskan peha, anda boleh melakukan kardio biasa, berjalan naik dan turun tangga atau melakukan lunges dumbbell. Jika anda melakukan ini secara konsisten dan perlahan, lemak akan hilang dengan sendirinya.

Wajib cuba, macam mana nak kecilkan peha

Beberapa contoh pergerakan sukan ialah: Cara kuruskan peha Perkara yang boleh anda cuba di rumah termasuk:

1. Bengkokkan lutut

Bagaimana untuk langsingkan paha anda Yang pertama adalah dengan kerap membengkokkan lutut anda. Untuk melakukan ini, berjabat tangan dengan rakan anda.

Luruskan sebelah kaki dan bengkokkan kaki sebelah lagi. Pastikan tapak kaki anda dan rakan anda menyentuh.

2. Senaman kardiovaskular yang kerap

Seterusnya, anda boleh melakukan senaman kardio untuk melangsingkan peha anda. Contohnya, berjalan, berlari, berjalan di atas treadmill atau lompat tali.

Anda boleh melakukan semua aktiviti dalaman dengan bantuan peralatan kecergasan. Aktiviti ini berkesan dalam membakar lemak badan terutama di bahagian peha.

3. Alihkan pili bomba

pili bomba adalah salah satu pergerakan yang boleh membantu mengurangkan saiz paha anda. Aktiviti ini juga tidak memerlukan wang yang banyak kerana ia boleh dilakukan di rumah.

Untuk melakukan ini, merangkak dan pastikan lutut dan tangan anda seluas bahu. Angkat satu kaki dan luruskan sehingga selari dengan belakang anda. Kira selama 8 saat, kemudian turunkan badan anda dan tukar ke kaki sebelah lagi.

4. Naik turun tangga

Bagi sesetengah orang, bersenam naik turun tangga memang memenatkan. Namun, ia adalah gaya hidup sihat sebagai cara untuk mengecilkan paha anda.

5. Beri perhatian kepada makanan yang anda terima

Untuk mengelakkan lemak jahat daripada muncul semula pada peha dan kaki, anda harus memilih makanan rendah lemak. Selain itu, perbanyakkan pengambilan protein supaya otot badan anda terbentuk dengan baik.

6. Minum kopi pada waktu pagi

Cara kuruskan peha Seterusnya ialah minum kopi pada waktu pagi. Ia adalah diuretik yang boleh merangsang metabolisme badan. Selain itu, kafein dalam kopi boleh membakar lemak badan dan meningkatkan tenaga semasa bersenam.

7. Cangkung pliometrik

Senaman ini bukan sahaja berkesan untuk membakar lemak paha, tetapi juga menguatkan otot paha. Walau bagaimanapun, senaman ini tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah lutut, kerana pergerakannya adalah sengit.

Untuk melakukan ini, letakkan kaki anda selebar bahu. Kemudian mencangkung pada 90 darjah. Kemudian lompat dan turunkan badan anda ke dalam posisi mencangkung. Gunakan semua kekuatan anda di kaki dan pinggul anda.

8. Dumbbell lunge

Bagaimana untuk langsingkan paha anda Seterusnya, anda boleh melakukannya dengan lunge dumbbell. Selain membakar lemak, pergerakan ini juga dapat membantu mengekalkan keseimbangan dan koordinasi pergerakan badan.

Untuk melakukan ini, bentangkan kaki anda selebar pinggul. Pegang dumbbell seberat 2 hingga 5 kg di setiap tangan.

Letakkan kaki kiri anda satu langkah di hadapan badan anda dan turunkan badan anda. Perlahan-lahan turunkan kaki kanan anda ke belakang sehingga 1 inci lebih dekat ke lantai. Kemudian selang seli dengan kaki sebelah lagi.

9. Suis rawak sisi

Bagaimana untuk langsingkan paha anda Fungsi ini adalah untuk meningkatkan kadar denyutan jantung. Sesuai untuk latihan sebagai gerakan memanaskan badan. Pertama, berdiri dengan kaki bersama dan lengan bersama.

Kemudian, luncurkan 3 langkah ke kanan, kiri dan kaki. Kemudian, bawa lutut kiri anda ke titik di mana ia hampir bertemu dengan siku kanan anda. Lakukan pergerakan yang bertentangan dan ulangi sehingga 20 kali secara bergantian.

10. Curtsy Lunge

Bagaimana untuk langsingkan paha anda Seterusnya ialah gerakan lunge dan membongkok. Caranya ialah dengan berdiri di tengah dengan kedua-dua kaki bersentuhan antara satu sama lain. Letakkan kaki kanan anda jauh di belakang kaki kiri anda, kemudian bengkokkan kedua-dua lutut.

Lakukan ini sambil melompat untuk memicit paha dalaman anda. Ulang di sebelah kanan. Saya melakukan 10-12 ulangan. Kemudian selang seli dengan kaki kiri.

kata akhir

Ini adalah beberapa Cara kuruskan peha. Keputusan tidak kelihatan serta-merta. Walau bagaimanapun, langkah ini bukan sahaja membakar kalori terkumpul, tetapi juga mengetatkan otot paha dalaman.

Bagi anda yang bingung mencari produk terbaru pakaian, elektronik dan sebagainya, semak terus di Shopee, sila klik pada pautan di bawah (Shopee).

Itu sahaja buat masa ini dan terima kasih kerana membaca artikel ini, jangan lupa untuk mengikutinya rujukan Berita Dapatkan Maklumat Menarik tentang orang lain. Selamat tinggal…

Mengiklankan

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT